Кіноа (кинва) – зернова культура, поширена на схилах Анд у Південній Америці.
Склад кіноаУ кіноа міститься велика кількість білка, а за хімічним складом рослина близько до молока. Крім того, в кіноа містяться вуглеводи, жири, клітковина, вітаміни групи В, фосфор, калій і цинк.
ІсторіяКіноа було основою раціону ацтеків і індіанців і вважалося у них священною рослиною. Колоністи знищували посіви цієї рослини під час боротьби з язичництвом, що призвело до того, що в дикому вигляді кіноа більше не зустрічається в природі.
Цікаві фактиВ даний час, всі сорти кіноа виведені штучним шляхом і ростуть на території Тибету, Перу, Еквадору і Болівії.
Найближчі «родичі» кіноа – буряк і шпинат.
У кіноа містяться сапоніни, що надає крупі гіркого смаку.
ЗастосуванняКиноа варят, как любую другую крупу с предварительным замачиванием в нескольких водах и подают к мясу, рыбе, либо употребляют как самостоятельное блюдо с различными соусами, медом, фруктами или орехами. Для увеличения питательной ценности, киноа можно проращивать в течение 2-4 часов, а после этого добавлять в салаты и использовать в качестве холодного гарнира
Полезные свойства киноаЗавдяки хімічному складу, кіноа практично повністю засвоюється організмом і допомагає зміцнити опорно-руховий апарат, а також знижує рівень цукру в крові. З-за високого вмісту білка, кіноа рекомендують вживати вагітним жінкам, дітям і людям з великими фізичними навантаженнями.
Основні | |
---|---|
Виробник | Власне виробництво |
Країна виробник | Болівія |
- Ціна: 260 ₴