Машин (боби мунг) — у кулінарії невеликі боби та пагони молодої однойменної трав'янистої рослини, популярної в Індії та низці країн Південно-Східної Азії сільськогосподарської культури. Використовуються під час приготування найширшого спектра страв, оскільки мають приємний смак і аромат, а також здатність підвищувати консистенцію різних страв.
КалорийностьУ 100 грамах гороху маш міститься приблизно 300 ккал.
СкладХімічний склад гороху маш характеризується підвищеним вмістом білків, вуглеводів, жирів, клітковини, золи, вітамінів (A, B1, B2, B3, B9, PP) і мінеральних речовин (залізо, фосфор, калій, кальцій, натрій, магній).
Як готувати та подаватиНайактивніше маш використовується в національних кухнях країн Південно-Східної та Середньої Азії. У більшості рецептів у їжу вживаються ціле або пророщене насіння (боби). Крім них, з кулінарними метою широко використовується витягнутий із них крохмаль. Його застосовують для підвищення консистенції різних страв з овочів, м'яса та риби, починаючи від супів, а закінчуючи — овочевими рагу та соусами до них.
У їжу вживаються лущене насіння гороху маш, а також пророщені в них паростки. У лужному вигляді їх використовують під час приготування овочевих салатів, других гарячих страв з овочів і м'яса, а також десертних страв. Так само, паростки бобів мунг додаються в салати та також у другі тушковані або смажені страви, а також супи. Водночас треба враховувати, що тривала термічна обробка негативним способом позначається на їхніх органолептичних показниках і харчовій цінності.
Як вибиратиПід час вибору бобів мунг треба орієнтуватися на зовнішній вигляд. Найкращим вибором будуть рівно забарвлені в яскраво зелений колір боби з гладкою поверхнею, без жодних пошкоджень. Водночас на дотик вони мають бути досить твердими.
ЗберіганняУ свіжому вигляді боби мунг треба зберігати в перфорованому поліетиленовому пакеті в холодильнику, потрісивши їх у їжу впродовж 5 днів.
Корисні властивостіЗавдяки хімічному складу, що являє собою досить чималий перелік вітамінів, мінералів та інших біологічно активних речовин, горох маш має цілу низку корисних властивостей. Зокрема, його вживання знижує рівень холестерину в крові, покращує роботу шлунково-кишкового тракту, стимулює процеси метаболізму та кровотворення, підвищує стійкість до інфекційних і запобігає виникненню онкологічних захворювань, уповільнює старіння, чинить омолоджувальний вплив на шкіру.
Обмеження щодо вживанняІндивідуальна нестерпність, надмірна вага, цукровий діабет.
- Ціна: 125 ₴