Сочевиця червона 1 кг
Сочевиця червона — у кулінарії насіння однієї з різновидів сочевиці звичайної. Як і вона, ця трав'яниста рослина є однією з найпопулярніших у світі зернобових культур, вирощується в багатьох регіонах із тропічним і помірним кліматом. Його насіння вирізняється яскравим забарвленням у різні відтінки червоного кольору, найпоширенішим із яких є жовтогарячий. Вживаються в їжу в приготованому вигляді.
КалорийностьУ 100 грамах червоної сочевиці міститься приблизно 358 ккал.
СкладХімічний склад червоної сочевиці характеризується підвищеним вмістом білків, жирів, вуглеводів, клітковини, мінералів (калій, кальцій, фосфор, залізо), фітопоживних речовин (бета-каротин), вітаміну B3, амінокислоти триптофан.
Як готувати та подаватиЯк і інші різновиди цієї зернобової культури, червона сочевиця вживається в їжу в приготованому вигляді, вареному або тушкованому. Водночас її рекомендується попередньо замочувати в холодній воді. Це дає змогу вдвічі скоротити час приготування — до 15-20 хвилин.
Використання в кулінарії червоної сочевиці дещо відрізняється, завдяки здатності підвищувати консистенцію страв. Саме тому її дуже часто можна побачити в складі супів, овочевих рагу, запіканок, а також гарнірів до страв із м'яса та риби. Зокрема, саме червона сочевиця використовують під час приготування знаменитої індійської похлібки Dhal.
Як вибиратиОскільки червона сочевиця продається переважно в сушеному місячному вигляді, то під час її вибору треба звертати увагу на сухість насіння, а також брак на його поверхні будь-яких дефектів.
ЗберіганняЧервону сочевицю треба зберігати в прохолодному темному місці далеко від джерел тепла та вологи, попередньо помістивши її в герметично закритувану ємність зі скла або пластику. Це дає змогу зберегти початкову харчову цінність на 10-12 місяців.
Корисні властивостіЯк відомо, більшість зернобових культур, що використовуються з харчовою метою, вирізняються високим вмістом рослинних легкозасвоюваних білків. Ця особливість дає змогу червоній сочевиці бути прекрасною альтернативою молоку та м'ясу. Крім того, її вживання стимулює процеси метаболізму та кровотворення, знижує рівень вмісту в крові так званого "поганого холестерину", підвищує стійкість до інфекційних захворювань, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, перешкоджає виникненню та розвитку неврологічних хвороб.
Обмеження щодо вживанняІндивідуальна нестерпність, сечокслий діатез, захворювання суглобів.
Основні | |
---|---|
Виробник | БЕТ |
- Ціна: 95 ₴