Сочевиця зелена — у кулінарії насіння однієї з різновидів сочевиці звичайної. Поряд із нею й іншими видами цієї трав'янистої рослини є однією з найпопулярніших у світі зернобових культур. Вирізняється зеленим кольором насіння. Вживається в їжу в приготованому вигляді.
КалорийностьУ 100 грамах зеленої сочевиці міститься приблизно 297 ккал.
СкладХімічний склад зеленої сочевиці характеризується підвищеним вмістом білків, жирів, вуглеводів, клітковини, калію, кальцію, фосфору, заліза, вітаміну B3, а також амінокислот, передусім триптофану.
Як готувати та подаватиЯк і всі інші різновиди сочевиці, її різновид із зеленим насінням використовується в їжу, зазвичай, у вареному або тьмяному вигляді. Процесу приготування передбачає нескладний підготовчий етап, що починає з промивання насіння під проточною холодною водою, що дає змогу позбутися пилу та бруду. Потім сочевицю треба замочити на кілька годин. Ця процедура дає змогу скоротити час термічної обробки вдвічі — до 35-45 хвилин.
Щодо використання зеленої сочевиці в кулінарії, то вона досить широка, завдяки здатності зберігати первісну форму у разі тривалої варіння або тушкування. Саме тому найчастіше її можна побачити в складі других гарячих страв з овочів, запіканок, а також випічки, де вона застосовується як начинка.
Як вибиратиЗдебільшого зелена сочевиця доступна для купівлі в висушеному місячному вигляді. Тому, вибираючи, треба звертати увагу на сухість насіння, а також брак на його поверхні будь-яких дефектів.
ЗберіганняЗелену сочевицю треба зберігати в герметично закритій скляній або пластиковій ємності, яка має бути в темному прохолодному місці далеко від джерел вологи та тепла. За дотримання цих умов терміни зберігання можуть досягати 10-12 місяців.
Корисні властивостіЯк і інші зернобобові культури, зелена сочевиця вирізняється підвищеним вмістом рослинних легкозасвоюваних білків, завдяки чому вона чудово підходить як альтернатива кисломолочним продуктам і м'ясу, а завдяки наявності великої кількості клітковини та вуглеводів — для нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту. Крім того, її регулярне вживання підвищує стійкість до інфекційних захворювань, стимулює процеси кровотворення й метаболізму, підвищує рівень гемоглобіну, запобігає виникненню та розвитку хвороб серцево-судинної та центральної нервової системи.
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Україна |
Культура | Сочевиця |
Тип продукції | Продовольчий |
Тип | Арахіс |
Фасовка | Пакет |
Упаковка | |
Вага | 5 кг |
Користувальницькі характеристики | |
Рік врожаю | 2018 |
- Ціна: 75 ₴